24 Ekim 2011 Pazartesi

Çingene-Lesley Pearse


Uzun zamandır okuduğum en iyi romanlardan biri idi..Hem gerçekçi,hem duygusal,hem de maceraperest bir roman..
İstediğim her şey bu kitap ta fazlası ile mevcuttu..
Beth'in İngiltere'nin Liverpool şehreinde başlayan hayat macerası Kanadaya,Alaskaya kadar uzanıyor idi..Çok çetin bir hayat hikayesini anlatıyordu yazar..
Yazara bu romanda bir daha hayran oldum..Beni Hatırla romanını okuduğumda o kadar etkisinde kalmıştım ki Mary'nin hayatı günlerce aklımdan çıkmamıştı..

Beth'in hayatı Mary'nin hayatına göre öok kolay değildi ama daha insanca idi..
Ağabey'i Sam ile birlikte hayatları bir akşam babalarının ani intiharı ile aniden tepe taklak olacaktı..Öyle ki orta sınıfa ait bir ailesi olan Beth ve Samin hayatı bir daha eskisi gibi olamayacaktı..
Babalarının ani intiharı ile çocukluklarının güzel günleride sonsuza kadar bitmiş oluyordu.Anneleri babaları öldükten sonra resmen kabuğuna çekilmiş kesinlikler çocuklarına yardımcı olmuyordu..Birgün Beth annelerinin hamile olduğunu farketti..Bbalarının ölümünden sonra hayat aile için zaten çok zordu birde bebek ile ne yapacaklardı..
Ama dahada şansızdılar anneleri bebeği doğurduktan sonra çok yaşamadı ve ölürken öocuklarına babalarının ölümü hakkındaki sırrı da söyledi..Anneleri babalarını bir başka adamla aldatmış ve ondan bir bebeği olmuştu..Babaları her ne kadar karısına aşığını bırakmasını istesede genç kadın bırakamamıştı vazgeçememişti sevgilisinden..Babaları da öldükten sonra sırra kadem basmıştı doğrusu..
Çocuklarının kendisini anlamadığını gördüğünde de kızına bir gün tutkuyu anladığında beni de anlayacaksın demişti..
Anneleri öldükten sonra herşey daha da kötü olmuştu ne kadar mücadele ederlerse etsinler her şey çok kötüydü..Beth çalışmayı bıraktığı için geçinmeleri daha da güçleşiyordu..Sam kardeşini bir türlü bağrına basmıyordu ama Beth Küçük Molly'e tapıyordu onun herşeyi ile ilgileniyordu..
Gelirlerinin azalmasından dolayı eve kiracı aldılar ama kiracı gelenler iyi insanlar değildiler anlaşamadılar Beth kiracı kadını saçından tıtarak resmen kapı dışarı etmek zorunda kalmıştı ama bu onlara çok pahalıya patlayacaktı çünkü bu kadın bir gün evlerini yakacaktı..Bu arada Beth yatalak bir adamın çamaşırlarını yıkamaya başlamıştı..Gittiği evin sahibesi Molly^'nin çalışkanlığını kişliğini çokbeğenmişti..Öyleki yangın çıkıpta evsiz kaldıklarında onları evlerine alacak kadar da sevmişti..
Kader ağlarını yavaş yavaş örüyordu sonunda Sam Beth'i Amerikaya gitmek için ikna etmişti.Tek sorun Molly idi..Molly'yi bu arada kayınpederi ölen Bayan Longorworthy evlat edinmek istiyordu.Başta ne kadar dirensede agabeyinden ayrılmak istemeyen Beth Molly'yi bu iyi aileye evlatlık olarak vermek zorunda kalmıştı..
Ve ver elini Amerika ..
Amerikaya giderken gemide Theo,Jack ile tanıştılar ikisi ilede çok sağlam bir arkadaşlıkları oldu..
Theo kumarbaz bir günah kadar yakışıklı kazrizmatik bir adamdı ve sonradan Bethy'nin ilk aşkı olacaktı..
Jack göçmen bir ailenin çocuğuydu tahsilsizdi ama adam gibi adam işte Jack'da onlardan dı..İlk karşılaştıklarından itibaren Beth onun ışığı oldu..Ne olursa olasun onun hep yanında olmaya çalıştı.En kötü günlerinde,sevinçlerinde,hüzünlerinde,yorgun olduğunda,ümitsizliklerinde hep Jack yanındaydı.Hani derler ya aşık olduğun kişi hayatına girdiğinde çığırları açmalı hayatında Jack Beth sayesinde çığırları aştı ama Beth'in elini hiç bırakmadı..
Beth'i Theo'da çok sevdi ama kendince o soylu bir aileden gelen tam bir kalpkıran idi..Beth ile karşılaşmaları çok sıra dışı olmuştu..Beth'i ilk karşılaşmalarından itibaren hiç unutamadı..Ama en büyük yıkımı Beth'e o yaptı..Zalimce canını yaktı..
Bu roman ile Lesley Pearse benim vazgeçilmez yazarlarım arasına çok kuvvetli bir giriş yaptı.. Bu roman bence değerini bulamayan kitapların arasında başlarda olması gerekir..Çünkü bu romanı çok kişi okuduğunu sanmıyorum..Ama okumalarını öneriyorum..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder