13 Şubat 2015 Cuma

Mavi Tutku - Victoria Strauss



Orjinal Adı : Passion Blue
Edisyon Adı: Mavi Tutku 
Yazar: Viktoria Stauss
Çevirmen : İrem Karay Yücel
Yayınevi: Feniks Kitap
Goodreads Puanı : 5/3,68
Puanım : 5/3,00




Oldukça değişik bir kurgusu olan bir hikayesi vardı Mavi Tutku'nun kapağını gördükten sonra hikayedeki ana temanın bir kolyeye ait olacağını zannetmiştim....Hikaye de kolye vardı ama ana tema değildi..Ana tema yetim bir genç kızın sevgiyi arayışı idi aslında. Önce farklı yerde ve kimsede aradığı sevgiyi sanatta bulmasını anlatıyordu bence. 

Rönasans zamanında geçmesi, anlatılan zamanın yaşam gerçekleri,kurgusu çok güzeldi. Yayınevini de kutlamam gerekiyor bu kadar güzel bir kapak çeviride ki akıcılık ile hikayeyi hiç sıkılmadan okudum. Tabii ki benim aradığım tahmin ettiğim bir hikaye değildi.. Sanat ile ilgili terimler arayışlar bazı yerlerde çok detaylı idi..Yazar kitabı yazarken çok araştırma yapmış olduğu kurgusundan tarihi mekanların anlatımından belli oluyordu..


Romandaki 17 yaşındaki gayri meşru bir genç kızın babası ile ilişkileri yakın olmasa da onun ölümünden sonra karşı karşıya kaldığı zorlukları yazar çok gerçekçi ve etkili bir biçimde yazmıştı..
Eşinin ölümünden sonra üvey kızını manastıra kapatmaya karar veren onun çeyizine el koyan bir üvey anne profili ile karşılaşmak...Hiç sevgi görmemiş olan bu genç kızın en büyük tutkusu resim yapmak. 
Elinde olan şartlar ile kendisini iyi yetiştirmiş sevgiye aç bir genç kız Giulia. Doğup büyüdüğü evinden kopartılarak manastıra kapatılacağını öğrendikten sonra kendince durumuna çare araması ve büyücüye başvuracak kadar çaresiz olması..Önceleri çare olarak kendisine bir koca bulacağını ümit ediyor..Aşkı da aşık olduktan sonra tanıyor..

Manastıra girdikten sonra yaşadıkları dönemi ayna tutarak yaşatıyor yazar okuyucuya.Rönesans döneminin İtalya'sını o dönemin Milano'sunda olduğumu hissettim.Romantik sahnelerinin de bulunduğu değişik bir romandı .. Özellikle bu genç kızın sanata, resime olan tutkusunu çok güzel işlenmişti.. Elbette hikaye burada bitmiyor ama tabii ki devamı var..Mavi Tutku serisinin ikinci kitabı olan Color Song'u da okumak isterim. Umarım o da en kısa zaman da çıkar..

Venüs'ün Doğuşu Boticelli 

Değişik bir roman okumak istiyorsanız,sanatı ve Rönesans dönemini,tarihsel mekanları okumayı seviyorsanız; bu dönemde yaşanan güzel bir aşk hikayesi eşliğinde bir gezi önerebilirim size..

Son Akşam Yemeği Leonardo da Vinci 



Passion Blue
1. Passion Blue (2012) Mavi Tutku
2. Color Song (2014)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder