11 Nisan 2015 Cumartesi

Gönülçelen-Brenda Joyce



Orjinal Adı : The Conqueror
Edisyon Adı : Gönülçelen
Yazar : Brenda Joyce
Çeviri : Selim Yeniçeri
Yayınevi : Pegasus Yayınları
Goodreads Puanı: 5/3,93
Puanım :5/4


Brenda Joyce'şin en merak ettiğim kitabı The Conqueror yani Gönülçelen idi...Bu efsane olmuş serinin doğmasında büyük pay sahibi olan bu romanı okumak beni çok mutlu etti. Ancak romanı okurken yazar öyle bir imkansız aşk yaratmış ki okurken ister istemez gerildim.Bunu bekliyordum elbette çünkü hikaye Orta çağda geçiyordu. Kadınların hiç bir hakkı olmadığı gibi mal gibi alınıp satılıyor idi. Yani kadının bir değeri yoktu.
Bu açıdan bakıdığında kitabı kurgusunun da bu kadar sert olması da kaçınılmaz tabii ki..
Yine de okurken bir kitabı fırlattığım zamanlar oldu. Bu bende yazarın Bir Avuç Aşk isimli kitabından sonra Yemin'de ve De Warren'lerin atası Rolfe De Warren ile de devam etti..
Ancak başka bir gelenek de devam ediyordu hikaye de..De Warren erkekleri sevdiğin de tam seviyordu. Bu özellik nesiller boyu da devam etmişti.Rolfe'de bir Warren erkeği idi..


Roman 1069 Yıllarında başlıyor Rolfe De Warren Normandiya  Kralı William'ın en güvendiği komutanlarından biridir. Acımasız ve sertliği ile nam salmıştır. Ayrıca kadınlara düşkünlüğü ile tanınır..William'a hizmetlerinin karşılığı olarak Aelfgar Kalesini almak ve Kalenin Leydisi Alice ile evlenmek üzeredir. Ancak kendisine verilen mülklerine adım atar atmaz Alice'in üvey kardeşi Ceidre ile karşılaşır onun etkisi altına girer ve Ceidre'yi Alice zanneder..


Ceidre ise o sıralarda planlanan Sakson isyanı için casusluk yapmakta ağabeylerine yardım etmeye çalışmaktadır..Başlarda nefret ettiğ bu Norman Şövalyesinden zamanla etkilenmeye başlasa da ailesine ve ağabeylerine ihanet etmeyi asla düşünmemektedir. 
Rolfe ise Ceidre'den etkilense de sert karakteri istediğini elde etmede zorlanmaması yüzünden onun tam da görev adamı olması Ceidre'ye çok da iyi davranmadığı gibi ilk karşılaşmalarında neredeyse ona   tecavüz sınırından döner.


Rolfe görev  ve Ceidre'ye bitmek bilmeyen arzusu arasında Caidre'de ailesi,vatanı ve bu sert Norman arasında sıkışıp kalmıştır. İkisi de birbirlerine göre düşman taraflardadır. Ancak bilinmeyen bir güç birbirlerine doğru çekmektedir de. 

Bir yandan Vatan,görev,aile ikilimleri arasında gelgitleri devam eden ikilinin arası Ceidre'nin ihanetleri yüzünden oldukça zor günler geçirirler..Durum öyle bir hale döner ki Rolfe kendisini Ceidre'nin üvey ablası Alice ile evli bulduğu gibi Ceidre'yi de en sadık adamı ile evlendirmiş Orta Çağ'daki derebeylerin gelin ile  ilk gece birlikte olma hakkını talep ederken bulur.!!!
Romanın çoğu sahnelerinde Ceidre'ye yapılan haksızlıklara kendimi isyan ederken buldum...Yine de bu kitabı okumayı beklediğime değse de..Tam puan vermeyi çok istediğim halde veremedim..


Çünkü Kadın  karakter sonradan kendi isteği ile birlikte olsa da  başta tecavüze uğraması beni erkek kahramandan soğutmaya yetti arttı. Üstüne üstlük  üvey de olsa kızkardeşi ile de birlikte olması onunla evlenmesi bende ipleri koparttı. Çünkü bu kitap da bir erkeğin ilişkilerde pervasız olarak tecavüz etmesi ve zina yapması beni çok rahatsız etti..
Yazar okuyucuyu büyük bir çelişkiye düşürmeyi iyi biliyor okurken hem çok mutlu hem de çok mutsuz olup çelişkiye düşebiliceğiniz bir yazar Brenda Joyce..
Yine de okumaktan büyük bir zevk aldığım kitap oldu. . Bir puanı yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı ve alakasız kapağı yüzünden kırıyorum. Çünkü yayınevi fiyatları katlayarak zam yapmayı biliyorsa kapaklarını da bu fiyata orjinal olmuyorsa konuya kadın ve erkek kahramana uygun kapak ile çıkarabilmeli. 

Serinin tüm kitaplarını orjinal kapak ile basan yayın evi sarışın erkek kahraman ile kadın karakter ile alakası olmayan bir İspanyol romanının kahramanlarını andıran bir kapakla da yayınlamamalı diye düşünüyorum.


Hoş biz ne düşünsek de yayınevi istediği gibi davranıyor bizi dikkate bile almıyor o başka...
Yine de De Warren efsanesini başlatan bu romanını okumanızı tavsiye ederim..Zira en kalitesiz bir Brenda Joyce kitabı piyasada ki en kaliteli(!) kitaplara fark atar diye düşünüyorum..


de Warenne Dynasty

1. The Conqueror (1990) Gönülçelen
2. Scandalous Love (1992)
3. Promise of the Rose (1993)
4. The Game (1994)
5. House of Dreams (2000)
6. The Prize (2004) Bir Avuç Aşk.
7. The Masquerade (2005) Maskeli Balo
8. The Stolen Bride (2006) Kaçak Gelin
9. A Lady at Last (2006) Aşka Yelken Açanlar
10. The Perfect Bride (2007) Kusursuz Gelin 
11. A Dangerous Love (2008) Tehlikeli Aşk
12. An Impossible Attraction (2010) İmkansız Aşk.
13. The Promise (2010) Yemin


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder