28 Ekim 2014 Salı

Efendiler Yarın Cumhuriyet'i İlan Edeceğiz..Mustafa Kemal Atatürk..



Gün batıyordu. 
Sesi güzel askerler, topların, cephane sandıklarının ya da taşların üzerine çıkarak ezan okudular. Cephe boyunca tabur tabur akşam namazı kılındı ve zafer için dua edildi. 
Sessizce sıcak yemek yenildi. 
Uzun asker kaputlu, beyaz başörtülü Gül Hanım Dördüncü Kolordu birliklerini dolaşıyordu: 
“...Hiç yakınmadan silahınıza cephane, size ekmek taşıdık. Yüksünmeden siperlerinizi kazdık. Severek yaranızı yıkadık, kırığınızı sardık. Ateş altında suyunuzu yetiştirdik. Yolunuza saçımızı serdik. Şimdi bunca kadının hakkını, erkek olmanın bedelini ödeme vaktidir. Eğer bu sefer kardeşlerinizi kurtarmadan dönerseniz, bilin ki ananız da, bacınız da, yavuklunuz da hakkını helal etmeyecektir...”
Yaşlılar zafere yordu... 
23. Tümen’de bir er onbaşısına fısıldadı:
“Alay sabah sancak açacak mı?” 
“Öyle duydum.” 
“Açarsa askere rüzgar yetişemez.” 
15. Tümende bir teğmen takımını çevresine toplamıştı. 
“Eğer gözümü bir an için olsun geriye çevirirsem, ölümden yılıp da geriye tek bir adım bile atarsam, beni hain bilin. Kanım size helal olsun!” 
Askerler köyden gelmiş mektup, sigara tabakası, yavuklu yadigarı çevre, işlemeli çorap gibi değerli eşyalarını bölük emrine teslim ettiler. Sonra birbirleriyle helalleştiler. Dargınlar barıştı. 
Toplan boruları vurmaya başlamıştı. Silahları kuşanıp düzene girdiler. Sallanıp da ses çıkaracak ne varsa hepsini sıkılayıp bağladılar. 
Takımlar, bölükler, taburlar, alaylar, bataryalar, cephane ve yiyecek kolları, sıhhiyeciler, muharebeciler, istihkamcılar, gündüzden yolları öğrenmiş kılavuzların öncülüğünde, taarruza hazırlık mevkilerine doğru, büyük bir sessizlik içinde yürümeye başladılar. 
Kısa bir yürüyüş yapacaklardı. 
Üç günlük bir hilal vardı gökyüzünde. İnce kollarıyla bir yıldızı kucaklamıştı. Yaşlılar bunu zafere yordular. "
VE CUMHURİYET "Üç günlük bir hilal vardı gökyüzünde. İnce kollarıyla bir yıldızı kucaklamıştı." diyenlerin vatana katıldıkları zaferle kuruldu.
Onlar "Ya İstiklâl- Ya Ölüm!" dediler.
Cumhuriyet'in temeline kanlarıyla harç taşıyan aziz şehitlerimizin ve Mustafa Kemal ATATÜRK'ün önünde saygı ve minnetle eğiliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder